Uutiset

Kilpahiihtäjät hallitsivat naisten polkujuoksua,

Levillä juostiin legendaarinen Ruskamaraton 3. syyskuuta. Tapahtumaan ilmoittautui mukaan reilu tuhat eri ikäistä juoksijaa kuudelle eri matkalle. Tämän vuoden lähtölista oli erittäin kansainvälinen, kun osallistujia oli suomalaisten lisäksi Norjasta, Ruotsista, Ranskasta, Israelista, Saksasta, Itävallasta, Unkarista, Virosta, Iso-Britanniasta, Serbiasta ja aina Yhdysvalloista saakka. Naisten 16 kilometrin polkujuoksussa kilpahiihtäjät Riitta-Liisa Roponen, Heli Heiskanen ja Jasmi Joensuu kirittivät toinen toistaan ja maaliviivan ylitti ensimmäisenä Roponen. 


Tämän vuoden polkujuoksussa oli uusi reitti, joka kiersi Levitunturin ympäri. Matkaan mahtui niin latupohjaa, kivikkoista ja juurakkoista polkua, sekä tietenkin paljon nousua ja laskua. Naisten polkujuoksuun starttasi 119 juoksijaa. Maaliviivan ylitti ensimmäisenä Riitta-Liisa Roponen ajalla 1:09:46.


”Olin päättänyt lähteä nauttimaan, juosta rauhassa ja mennä nautinnon kautta. Aamulla kuitenkin jännitti kauheasti ja mietin siinä, että mitä jännität, kun olet menossa nautiskelemaan? Sitten kun laitoin lenkkarit jalkaan, lähti homma rullaamaan. En ole tänä vuonna juossut paljoa ja tavoitteeksi laitoin ajan 1:40. Se aika alittui reippaasti ja ylitin itseni”, kertoi Riitta-Liisa Roponen. 

Pitkän matkan hiihtotähti Heli Heiskanen ampaisi polkujuoksun startin jälkeen keulaan. Noin kolmen kilometrin kohdalla Roponen ja Jasmi Joensuu juoksivat Heiskasta kiinni, mutta molemmat jäivät taas Heiskasesta tunturiin noustessa. Roponen ja Joensuu juoksivat nousua hetken matkaa yhdessä, tämän jälkeen Roponen irtaantui Joensuusta. 

”Sain Helin taas kiinni puolessa välissä matkaa. Torajaisten kohdalla sanoin hänelle, että voin ottaa vetovuoron ja että kiristetään vähän tahtia. Mutta hän jäi sitten minusta siinä kohtaa, en tiedä oliko Helillä sitten jotain haastetta, kertoi Roponen.

Visma Ski Classics -sarjassa hiihtävä Heli Heiskanen oli maalissa toinen ajalla 1:11:12 ja jäi Roposelle yhden minuutin ja 36 sekuntia.
”Juoksu meni tasaisesti ja oli mukavaa. Takareisien kanssa oli koko kisan ajan ongelmia ja sen takia alamäet olivat haasteellisia. Mutta muutoin oli mukava reissu”, kommentoi Heli Heiskanen kilpailun jälkeen.
Suomen maajoukkuehiihtäjä Jasmi Joensuu täydensi kilpahiihtäjien menestystä napaten kolmannen sijan ajalla 1:13:15. Jasmi tulee varmasti olemaan tuttu näky Levillä tulevaisuudessa, sillä hänen perheensä rakentaa mökkiä Leville. Riitta-Liisa Roponen tulee seuraavan kerran Leville, kun maastohiihtokausi avataan 7. lokakuuta. 


Ruskamaratonin kaikki tulokset tästä. 
Ensi vuoden Ruskamaraton juostaan lauantaina syyskuun 9. päivänä ja se on samalla tapahtuman 40. juhlavuosi.

Teksti ja kuva: Visit Levi

Riitta-Liisa Rponen ja Heli Heiskanen.

www.levi.fi
LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi