Uutiset

Levi Westin tuolihissi on valmis

Levitunturin länsirinteelle on laskettelijoille avattu uusi tuolihissi. Se on viimeisintä teknologiaa edustavan Doppelmayer D-Line. Hissi on lähes äänetön ja niiden istuimet ovat erityisen turvallisia ja mukavia. Hissin hinta on kahdeksan miljoonaa euroa.

Levin hissiyhtiö Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari kertoo että rakennus- ja asennustyöt aloitettiin kesäkuun 18. päivänä, ja kaikki oli valmista jo syys- lokakuun vaihteessa. Työt valmistuivat kuukauden etuajassa. Hissiyhtiö teki itse kaikki hissin asennustyöt, koska sillä on paras osaaminen siinä työssä.

Uusi hissi on poikkeuksellisen lapsiystävällinen. Lapsi ei pääse mitenkään putoamaan hissistä. Hissiin siirrytään lähtömaton kautta ja laskettelijat istuvat tuoleissa, jotka ovat lämmitetyt ja normaalia leveämmät. Jokaisella on oma muotoiltu tuoli ja jalkojen väliin tulee lisäpuomi. Läpinäkyvä suojakupu pitää tuulen ja lumen pois tuolihissin sisältä.

Aivan uusi teknologia mahdollistaa hissin äänettömyyden. Äänettömyys ei ole täydellistä, mutta se on hyvin vähäistä perinteiseen hissiääneen verrattuna.

Yksi kuuden hengen tuoli tyhjänä painaa 830 kiloa. Painoa lisää järjestelmä (”iskunvaimennin”), joka vaimentaa tuolin heiluvuutta tuulella. Kun tuolissa on kuusi ihmistä, se painaa keskimäärin 1300 kiloa. Ja kun hissijärjestelmässä on 69 tuolia, painoa kertyy paljon.

”Tuolit kerätään aina yöksi lämpimään halliin. Jos ne olisivat ulkona, niihin kertyisi lunta ja jäätä. Mutta tuolien ottaminen yöksi sisälle ei ole uutta. Näin on tehty meillä jo vuosituhannen vaihteesta alkaen, kun gondolihissi otettiin käyttöön”, Jouni Palosaari kertoo.

Hissin ala-asemalla on tilaa pienelle West Point -kylälle, johon voidaan rakentaa majoitus- ja liiketiloja. Jouni Palosaaren mukaan ensimmäiset tonttikaupat majoitustilojen rakentamista varten on tehty ja rakennustyöt alkavat ensi kesänä. Alueelle voidaan rakentaa 250 vuodepaikkaa. Liikerakennustilaa on 1600 neliömetriä.

Uuden tuolihissin oikealla puolen olevat rinteet saavat ensi vuonna lumetusjärjestelmät sekä uuden led-valaistuksen. Ne tulevat palvelemaan tulevaisuudessa muun muassa suurpujotteluharrastajia.

Koska talvi tuli Leville normaaliin aikaan eli aikaisin, laskettelukausi pääsi käyntiin lokakuun puolella. Marraskuusta lähtien on avoinna myös South Point.

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi