Uutiset

Levin matkailutalvesta on tulossa hyvä


Tuntureihin tulee ulkomailta asiakkaita perinteiseen tapaan. Kuitenkin matkailijat ja matkakohteet elävät todellisuudessa perinteisen tavan ja ajan sijaan uudessa ajassa sodan vuoksi. Venäjän ja Ukrainan välinen sota vaikuttaa matkailuun eri tavoin. Sota vaikeuttaa, mutta sen lopulliset negatiiviset vaikutukset näyttävät rajoittuvan enimmäkseen lentoreittien muutoksiin ja joihinkin hintoihin. Sota myös synnyttää osassa ihmisistä pelkoja ja uudenlaisia mielikuvia. Euroopan eteläpuolellakin on käsityksiä, että myös Suomi on sodan osapuoli. Mutta suurin osa ihmisistä tietää oikein ja matkailijoita tulee Euroopan eteläosistakin runsaasti. Yhdysvalloissa sotaa sekä pelätään että ei pelätä. Osa yhdysvaltalaisista näkee Euroopan ikään kuin yhtenä maana.

Aasiassa pandemiarajoitusten purkamiset ovat vapauttaneet ihmisiä lähtemään lomamatkalle tänä talvena. Mutta pitkät lennot rajoittavat matkailijamääriä. Tämä vähentää kovasti varsinkin japanilaisten matkustusta Suomeen. Venäjän yli ei ole lentoja Ukrainan ja Venäjän sodan vuoksi. Kiinalaisten osuudesta ei ole vielä tietoja.


Ihmisiä tulee runsaasti Yhdysvalloista, Euroopasta ja Intista

Visit Levin markkinointipäällikkö Maija Palosaari kertoo, että Yhdysvalloissa ja Intiassa on aikaisempaa selvästi suurempi mielenkiinto matkustaa Leville ja muualle Lappiin.

"Kaudesta on tulossa hyvä. Ennakkovarausten mukaan ihmisiä tulee runsaasti myös Euroopan maista", Maija Palosaari sanoo.

Rekikoirat voivat juosta talvella paljon. Ainakin Levin koirat ovat saaneet runsaasti ennakkovarauksia. Moottorikelkkareitit ovat vilkkaassa käytössä, ja Levin rinteet ja rinteiden uudet palvelut saavat taas paljon laskettelijoita, ehkä jälleen ennätysmäärän. Levin lähellä Rautuskylässä Lapland Drivingin ajokoulutus- ja testiradoilla on talvella ulkomaalaisia asiakkaita "tavallisen tapaan" eli ratojen ja muun kapasiteetin täydeltä.

Sokos Hotelli Levin johtaja Hilkka Lehtinen kertoo, että kaikki näyttää oikein hyvältä, mutta maailman poliittinen tilanne herättää luonollisesti kysymyksiä: ”Ihmisiä on tulossa niin ulkomailta kuin kotimaasta. Matkailuelämän tuleva voimakkuus tuntuu jo meillä.”

Kristiina Kylmälahti Levin Igluista kertoo, että ulkomaalaiset matkailijat tai matkanjärjestäjät eivät kysy enää, onko Suomessa turvallista. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime talvena, mahdollisesta Suomen kokemasta vaarasta kyselyjä tuli lähinnä Yhdysvalloista. Silloin tuli pari matkavarauksen peruutustakin. Tänä talvena Levin igluille on tulossa asiakkaita eri puolilta Eurooppaa sekä Euroopan ulkopuolelta ainakin Yhdysvalloista, Australiasta, Singaporesta ja Intiasta.

Revontuliretkiä järjestävä Juha Tolonen kertoo että retkille on tulossa asiakkaita eniten Yhdysvalloista. Hän on toimitusjohtaja yrityksessä Arctic Frontier's Aurora Chase. Revontuliretket kiinnostavat kovasti varsinkin Euroopan ulkopuolella asuvia ihmisiä, sillä asiakkaat tulevat yleensä USA:n lisäksi Singaporesta, Australiasta, Japanista, Taiwanista ja Hongkongista. Mutta nyt näyttää, että tämän talven aikana Japanista ja Hongkongista tulijoita on kovin vähän. Eurooppalaisista aktiivisimpia ovat britit.

"Ennätyksellinen joulukuu"

Levi Hotel Span toimitusjohtaja Sanna Leinonen kertoo, että hotellin asiakasmäärä on joulukuussa ennätyksellistä. Asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia, etupäässä brittejä.

"Koko talvi näyttää hyvältä. Ihmisiä tulee useista Euroopan maista. Aktiivisia Levi-kävijöitä ovat brittien lisäksi hollantilaiset, ranskalaiset, espanjalaiset, saksalaiset ja sveitsiläiset. Ja ihmisiä on taas tulossa myös muualta kuin Euroopasta.

"Mutta suhtaudun varovaisesti matkailun kasvun odotuksiin, vaikka siihen ei ole välitöntä aihetta. Ja kotimaa jännittää, miten suomalaiset näkevät ja kokevat maan taloudellisen tilanteen. Vuodenvaihteen jälkeinen aika on avoin, varsinkin tammikuun alkupuoli, joka on ollut melko kauan venäläisten ja ukrainalaisten vilkkainta talven lomailuaikaa. Nyt heitä ei tule", Sanna Leinonen sanoo.


"Suomi ollut paljon esilläpositiivisesti"

Hullu Poron toimitusjohtaja Päivikki Palosaari on myös yleensä ennusteissa ja ennakkonäkymissä varovainen, mutta tällä kertaa hänellä on aihetta sanoa epäröimättä, että "näyttää hyvältä."

"Suomi ja Lappi ovat olleet tämän vuoden aikana hyvin ja positiivisesti esillä maailmalla. Meidän asiakkaat tulevat Euroopasta eli Suomesta, Britanniasta, Hollannista, Itävallasta, Espanjasta, Saksasta ja Ranskasta. Niistä uusina isoina asiakasmaina ovat Espanja ja Ranska. Suomalaiset ovat tehneet ennakkovarauksia hyvin", Päivikki Palosaari kertoo.


Aasiassa vaikeuksialähteä matkalle

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta myös kertoo, että talven matkailunäkymät ovat varsin hyvät. Ennakkovarausten perusteella matkailijoita on tulossa Länsi-Lapin alueelle runsaasti varsinkin Euroopan maista."Viime talvi oli jo hyvä, mutta tämä talvi näyttää jopa paremmalta. Meidän asiakkaista suurin osa tulee Britanniasta, Ranskasta, Hollannista ja Belgiasta. Kotimaan matkailijoiden osuus tiedetään myöhemmin. Aasian osalta on myös epätietoisuutta nyt talven alkuvaiheessa. Singapore, Taiwan ja Hongkong ovat olleet ennakkovarauksissa näkyvillä. Japanilaisten kohdalla ongelmina ovat pitkät ja kalliit lennot. Yhdysvalloissa on kasvanut mielenkiinto Suomea ja yleensä arktisia alueita kohtaan, huolimatta siitä, että sodalla on negatiivinen vaikutus halukkuuteen matkustaa Yhdysvalloista Eurooppaan", Ari Vuorentausta kertoo

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi