Uutiset

Lyydinmaasta kertova valokuvanäyttely

Särestöniemi-museon kahviossa on esillä syyskuun loppuun saakka Seppo Tuomen valokuvia, jotka kertovat lyydiläisistä ja Lyydinmaasta - Karjalassa olevasta uhanalaisesta kansansirpaleesta. Näyttelyssä lyydien elämää kuvataan sekä arjessa että juhlissa. Lyydien asuinalue Äänisen länsipuolella ja ulottuu Syväriltä aina Karhumäkeen saakka. Lyydit ovat asuttaneet kymmeniä kyliään, joista suurin osa on jo sammunut. Lyydikylistä suurin on Aunuksen lähellä sijaitseva Kuujärvi, jonka noin 600 asukkaasta neljäsosa on lyydejä. Kuujärvi on tullut tutuksi Yrjö Jylhän runosta. Suomalais-ugrilaista lyydin kieltä arvioidaan puhuvan 200 ihmistä, heistäkin suurin osa vanhuksia.

Lyydiläinen Seura ry on 20 vuoden ajan elvyttänyt lyydien kieltä ja kulttuuria. Seura on julkaissut aapisen, satukirjan ja lukukirjan, järjestänyt lapsille kielileirejä, rakentanut kirkon Kuujärvelle ja tukenut lyydien käsityö-, laulu- ja praasniekkaperinnettä. Myös Suomen Kulttuurirahasto on tukenut lyydien kielen ja kulttuurin elvytystyötä. Särestössä olevan valokuvanäyttelyn toteutusta on tukenut Suomen Suvun Säätiö Helsingistä.
Valokuvat on ottanut nurmijärveläinen Seppo Tuomi.

“Niin Lyydinmaa kuin koko Karjala on ihanteellinen matkakohde suomalaisille. Kylissä pärjää suomen kielellä. Matka Karjalaan on kuin aikakonematka menneisyyteen, suomalaistenkin menneisyyteen”, Seppo Tuomi sanoo, joka käy Karjalassa autollaan kymmenen kertaa joka vuosi.


LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi