Uutiset

Mielenkiintoinen, vahva ja hyvä talvi

Alku- ja keskitalven aika oli sään ja matkailutoiminnan osalta vahva, mutta siihen sisältyi myös vaihteluja. Ihmiset eri puolilta maailmaa ovat viihtyneet niin tuntureissa kuin muuallakin Lapissa matkailupalvelukohteissa. Luminen luonto, mystisyys ja huolella järjestetyt monipuoliset aktiviteetit ja kaikki muut palvelut tunnetaan laajasti maailmalla. Suositut matkailukohteet ovat tuntureissa, joissa voidaan järjestää kaikille sopivia ulkoilupalveluja ja joissa luonnon monimuotoisuus on lähellä. Matkailijoita oli monien tietojen mukaan ennätysmäärä varsinkin joulukuussa ja vuodenvaihteen aikoihin.

Levillä joulun ja uuden vuoden viettäjiä oli suurin piirtein yhtä paljon kuin monena aikaisempana vuonna eli niin paljon kuin mahtuu. Kasvuvaraa ei ole tai sitä on vain sen verran kuin uusia majoituspaikkojakin. Levillä on hotellien ulkopuolisissa loma-asunnoissa yli 20.000 vuodepaikkaa. Hotellimajoitusten kysyntä ylittää tarjonnan keskitalven aikoihin, mutta ulkomaalaiset kysyvät koko ajan entistä enemmän erilaisia loma-asuntoja. Yhä useammin perheet ja erilaiset ryhmät ottavat mielellään oman lomamökin (talon) tai muun yksilöllisen loma-asunnon.

Revontulet näkyvät silloin kun näkyvät

Koska revontulin näkeminen on tärkeätä useille ulkomaalaisille matkailijoille, osalle tärkein, on aihetta kysyä, kuinka revontulimatkailu onnistui syksyn, syystalven ja keskitalven aikana. Säät näyttivät usein pilvisiltä ainakin vuoden vaihteen molemmin puolin. Pakkasiakin on ollut enemmän kuin on enää luultu koskaan olevan eli ”menneisyyden tapaan” ja ne ovat ehkä häirinneet aukeille tai korkeille paikoille tehtäviä retkiä. Jostain päin Lappi on kuulunut, että joku aasialainen matkailija olisi kiukutellut, kun ei näe revontulia.

Polar Star Travelin Heidi Jokela kertoo, että toimiston ohjelmapalveluihin kuuluu yksi revontuliretki tai kaksi retkeä viikossa.

”Emme ole kokeneet erityisiä ongelmia. Revontulia on retkillä näkynyt niin kuin aikaisempinakin vuosina. Tarjoamme enemmän muuta nähtävää ja tekemistä. Talvikausi on ollut tähän saakka oikein hyvä. Venäläisiäkin oli vuodenvaihteen aikana sama määrä kuin vuotta aikaisemmin. Helmikuu kuuluu ulkomaalaisten matkailijoiden huippukasvuun. Maaliskuun varaustiedot tulevat myöhään”, Heidi Jokela sanoo.

Levin Iglujen toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahden positiivinen mieli ja ilme ovat olleet aurinkoisia kymmenen vuotta, vaikka huolet riskeistä ovat olleet monta kertaa taustalla. Jälleen kerran uudet rakentamiset ja riskit ovat tuoneet hyvää ja helpottunutta mieltä:

”Kysyntä on kasvanut… se vain kasvaa. Tulijoita riittää. Suomi on kiinnostava paikka ja on ilo tarjota täällä Levillä kokemuksia, ja arkista hyvinvointia. Entistä enemmän on tullut ihmisiä kaukomailta eli Australiasta, Singaporesta, eri Aasian maista ja Amerikan mantereelta. Ja revontulia on näkynyt tai ollut näkymättä niin kuin ennenkin, mutta aina on riittänyt jännitystä ja luontokokemuksia.

”Revontulet ovat näkyneet normaalisti. Säässäkään ei ole ollut poikkeamia, jotka olisivat tuoneet erityisiä ongelmia”, kertoo Erja Luiro Levin Lapinkylästä.

Lapinkylä aloitti aktiivisen revontulimatkailun vuonna 2017 rakentamalla kymmenen revontulikotaa, joissa on mukava yöpyä ja katsella taivasta ja muuta luontoa.

”Olemme jo onnistuneet hyvin alkuvaiheessa ja saaneet runsaasti ulkomaalaisia matkailijoita. Heitä on tullut muun muassa Etelä-Amerikasta, Australiasta, Kiinasta… Kevättalvella ihmisiä tulee enimmäkseen Euroopasta ja Yhdysvalloista.”

Millaisia kokemuksia on ”revontuliyrityksellä”, jonka nimenä Arctic Frontier’s Aurora Chase?

Australiasta Leville neljä vuotta sitten muuttanut pariskunta Juha Tolonen ja Kate de Bruin halusi alunperin tarjota ulkomaalaisille matkailijoille revontulien ja Lapin luonnon näkemistä ja valokuvaamista.

”Revontulinen esiintymisessä ei ole ollut havaittavissa muutoksia neljän vuoden akana”, Juha Tolonen sanoo. Hänen mukaansa aurinkotuulen tuomien hiukkasten määrät ilmakehään vaihtelevat, mutta revontulien näkemisessä on monta tärkeää vaikuttajaa. Yksi on osata katsoa taivaalle oikealla hetkellä ja oikeassa paikassa. Lappi tarjoaa Tolosen mukaan usein yhtä paljon muuta nähtävää ja valokuvattavaa kuin revontulet.LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi