Uutiset

Mikä trendasi Levin talvikaudella 2021-2022

Lapin matkailu elpyi pandemista odotettua nopeammin. 

Visit Levin talven majoitusmyynti oli neljänä kuukautena kaikkien aikojen paras. Asiakkaista kotimaisia oli 74%, edellisenä täysin koronattomana vuotena 2018-2019 kotimaisten osuus oli vajaa 64%. Kansainvälisistä vieraista rekisteröityneiden yöpymisten mukaan eniten Levillä kävivät britit, ranskalaiset ja hollantilaiset.

Sekä alkutalvenpikkujouluaikaan että loppukauden keväthangilla oli paljon norjalaisia ja ruotsalaisia. Leville jo pitkään matkustaneiden brittien ja saksalaisten rinnalle kasvavaa kiinnostusta on nähtävissä hollantilaistenlisäksibelgialaisten ja espanjalaisten keskuudessa.

Talven kysytyimmät ajankohdat olivat edelleen joulu, uudenvuoden aika sekä hiihtolomaviikot 8 ja 9. Talvikauden sisällä nähtävät kausivaihtelut ovat tasoittuneet eli asiakkaita oli tasaisesti läpi kauden alkaen lokakuun syyslomista. Uudet majoitusmyynnin ennätykset tehtiin loka-, joulu-, tammi- sekä helmikuussa.

"Syksyllä tunnelmat olivat odottavat ja varovaisen positiiviset talvikauteen. Mutta joulukuun alussa omikronmuunnoksen iskettyä, kieltämättä hirvitti. Rajoituksista ja testausvaatimuksista huolimatta kansainväliset asiakkaat halusivat tulla tänne ja mielestäni se lupaa hyvää Levin ja Lapin tulevaisuudelle. Olemme selkeästi kiinnostava kohde sekä kotimaisille että kansainvälisille vieraille", kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.


Varaukset tehdään lähellä lomaa ja lemmikit otetaan mukaan

Talven trendinä oli, että matkapäätökset tehdään hyvinkin lähellä varsinaista ajankohtaa, lukuun ottamatta joulun aikaa. Poikkeuksen tekevät kuitenkin lemmikkiystävälliset kohteet, jotka varataan hyvissä ajoin. Lemmikkikohteiden kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Visit Levin kautta on varattavissa noin 200 lemmikkiystävällistä majoituskohdetta.


Majoituksen sijainnilla väliä, halutaan keskustaan tai rinteiden lähelle

Lomailijoille Levin keskusta on edelleen suosituin alue. Myös Rakkavaara ja Etelärinne ovat haluttujaalueita. Länsirinne on alkanut kiinnostamaan lomailijoita enemmän uuden Levi West -tuolihissin myötä. Odotettavissa on, että uudet hissihankkeet tulevat nostamaan näiden alueiden kysyntää tulevaisuudessa.

Kasvavat asiakasmäärät ovat näkyneet myös Levin hiihtokeskuksen hissilippujen sekä muiden palveluiden myynnissä.Levin hiihtokeskus teki ennätyksen asiakkaiden tunturissa viettämissä hiihtopäivissä.

"On ilahduttavaa, että vaikka matkustaminen ulkomaille on jo helpompaa, kotimaiset asiakkaat valitsivat edelleen tulla Leville lomalle. Kotimaisten matkustajien lisäksi Levillä vieraili runsaasti kansainvälisiä vieraita ja tästä hyvä kokonaismyynti syntyi", kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

Levin ohjelmapalveluyrittäjillä mennyt talvikausi palasi myynnillisesti samaan mihin pandemiaa edeltävänä aikana jäätiin. Suurimpana muutoksena oli isojen ulkomaalaisryhmien sekä yritysryhmien puuttuminen, joka korvaantui yksittäisillä matkailijoilla.


Edellisenä täysin koronattomana vuotena 2018-2019 kansainvälisiä matkailijoita oli 10% enemmän, jolloin TOP 3 rekisteröityneet yöpymiset maittain olivat Britannia, Saksa ja Hollanti.

Ohjelmapalveluissa palattiin osittain ”normaaliin”


" Viime talvena pidettiin sapattivapaata ja porotkin ihmettelivät, että mitä nyt tässä tapahtuu. Mutta tämä talvi meni hyvin, kun päivät olivat täynnä. Asiakkaita on ollut hyvin, paljon ulkomaalaisia ja joitakin kotimaisia asiakkaita", sanoo porotilamatkailuyritys Ounaskievarin Johanna Hietanen.

Ohjelmapalveluyrittäjien hiljainen talvikausi 2020-2021 loi haastetta seuraavalle kaudelle, sillä heillä ei ollut tietoa mihin valmistautua.

- Lähdin sillä asenteella, että tulee normaali talvikausi. Rekrytoin ja hankin kalustoa sen mukaan ja olen tyytyväinen päätökseen. Toki sairaspoissaolot ja karanteenit työntekijöiden joukossa aiheuttivat haasteita, mutta niistäkin selvittiin. Meiltä puuttuivat kokonaan isot ulkomaalaisryhmät sekä yritysryhmät, mutta myynnillisesti pääsimme pademiaa edeltävän ajan myyntilukuihin, kertoo Kinos Safaris Oy:n toimitusjohtaja Mika Kuusela.

Suomen toiseksi kiireisin lentokenttä talvella oli Kittilä heti Helsinki-Vantaan jälkeen matkustajamäärässä mitattuna. Lentojen määrä palasi koronapandemiaa edeltävälle ajalle.

"Lentokentän käyttöasteen elpyminen oli nopeampaa kuin kuviteltiin", kertoo Kittilän lentoasemapäällikkö Jonna Pietilä.


www.levi.fi

Teksti ja kuvat: Visit Levi

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi