Uutiset

Moottorikelkka aktiivisena urheilvälineenä Lapissa

Pasi Satokangas kokosi kirjan kelkkailun kilpaharrastuksesta

Pasi Satokangas on kirjoittanut hyvän kirjan menneiden vuosikymmenten moottorikelkkailusta. Kirja keskittyy kertomaan moottorikelkkaurheilun historiaa 1960-luvulta alkaen 1980-luvulle saakka. Nimenä on Selkää säästämättä.

Kirjassa esitellään kaksikymmentä kelkkaratojen sankareiden tarinoita. Haastateltavat on esitelty urheilusaavutusten lisäksi myös henkilökuvausten kautta. Moottorikelkkailun kilpasarjojen tulosluettelot on koottu eri lähteistä. Kirjan pääpaino on tapahtumien, tunnelmien ja henkilöiden esittelyssä. Pasi Satokangas on syntyisin Kittilästä. Hän työskentelee Lapin ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana ja tekee matkailuun liittyvää tutkimustyötä.

Kirjan haastateltavina ovat olleet Paula Aho, Ari Kasanen, Risto Kauppinen, Seppo Koivisto, Seppo Kokkonen, Seppo Komulainen, Lainkarit, Jaakko Lehmuskoski, Heikki Mikkola, Allan Naukkarinen, Ari Peteri, Pauli Piippola, Sirpa Saarni, Juhani ja Marja-Liisa Tapio, Esko Tuisku, Tuovilat, Jukka ja Petri Varis, Kalevi Vehkonen, Jyri Välikangas ja Ylianttilat.

Kittiläläinen moottoriurheilun harrastaja Allan ”Allu” Naukkarinen aloitti vesimäkärällä ja mopolla, mutta siirtyi sitten moottorikelkkailun pariin ja hanki oman pailakkansa. Hän oli myös perustamassa Kittilän moottorikelkkailijoiden kerhoa vuonna 1977. Innostus oli kova ja ajajia paljon. Kelkkailijoiden kilpailu- ja harjoittelupaikka oli keskustan lähellä, siitä pääsi suoraan Ounasjoelle.

”Kelkkailimme pitemmälle ja pitemmälle ja yhdellä reissulla päästiin aina Sirkkaan saakka. Ja siitä syntyi ajatus, että tuostahan tehdään kisareitti. Useana vuonna järjestettiin Levin Safari -kisaa, voittoja alkoi tulla kun siirryin isoon vakioluokkaan. Osallistuin Ski-Doo Everistilläni Cup-kisoihin, josta tuli luokkavoitto. Seuraava kelkkamerkki oli Polaris, jota aloin myös myymään. Olin maajoukkue-edustajana Norjassa ja Ruotsissa. Vuoden 1982 Polaris Indy 500 oli aikana huippulaite, sillä ajoin joukkuehopeaa maaottelussa Rovaniemellä”, kertoo Allan Naukkarinen.

Seitsemän vuotta kestäneen kilpailu-uran Allan Naukkarinen päätti vuonna1983 mutta oli mukana kelkkaurheilussa toimitsijatehtävissä ja pienkonekauppiaana. Vuonna 1991 Naukkarinen osallistui kuitenkin vielä 1991 Kemijärvellä 900 kilometrin koitukseen, jossa sijoitus oli 19.

”Kirjaan haluttiin tallentaa kelkkasankareiden tarinat ja tarjota ne lukijoille mahdollisimman kiinnostavasti esitettynä. Haastattelut olivat hieno kokemus. Erilaisia persoonia ja erilaisia miljöitä. Kilpakelkkailijat olivat valmiita kertomaan ajourastaan ja muustakin elämästä, arvostaen työtämme. Kirjaa tehtiin töiden ja perhe-elämän ohessa. Taso pyrittiin pitämään mahdollisimman korkeana. Näistä syistä valmistumiseen kului useita vuosia. Valmiin kirjan näkeminen oli lopulta mahtavaa”, Pasi Satokangas kertoo.”


LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi