Uutiset

Poikkeuksellisen vilkas rakentamiskausi käynnissä

Menneen kesän aikana käynnistyi poikkeuksellisen vilkas rakentaminen. Ympäri Leviä näkee parhaillaan rakennustyömaita eri vaiheissa, ja myös omakotirakentaminen on vilkasta koko Kittilän kunnan alueella. Heinäkuun loppuun mennessä Kittilässä ylitettiin koko viime vuonna myönnettyjen rakennuslupien määrä.

Menneen kesän aikana käynnistyi poikkeuksellisen vilkas rakentaminen. Ympäri Leviä näkee parhaillaan rakennustyömaita eri vaiheissa, ja myös omakotirakentaminen on vilkasta koko Kittilän kunnan alueella. Heinäkuun loppuun mennessä Kittilässä ylitettiin koko viime vuonna myönnettyjen rakennuslupien määrä.


Etelä- ja länsirinteen alueet kiinnostavat
”Yli 200 lupaa on jo myönnetty ja yli 50 hakemusta vielä odottamassa käsittelyä tai hakemuksen täydennystä. Lähes puolet luvista on myönnetty Leville. Omakotilupia on myönnetty tällä hetkellä lähes 30, eniten Leville lähinnä Immeljärven pohjoispuolelle, ja myös Könkään kyläalue on ollut suosittu”, kertoo rakennustarkastaja Mauri Kenttälä

Kittilän kunnasta.

Hänen mukaansa tulevista kohteista suurimpia ovat Kittilän Tokmanni, Etelärinteelle rakentuva lomapienkerrostalo sekä Golfväylälle rakentuva isohko lomakohde. Kittilään on lisäksi myönnetty rakennuslupa yhdelle palvelutalolle. Ja onhan edessä myös Kittilän koulukeskuksen rakentaminen, joka on kohteista merkittävin. Levillä vetovoimaisimpia alueita lomamökeille ovat nyt Etelärinteen ja Levi Westin alueet.

”Myös viime vuonna myönnettiin hyvin rakennuslupia, mutta koronapandemia viivytti kohteiden aloitusta. Tänä vuonna otetaan siis kiinni myös viime vuotta, mikä osaltaan vaikuttaa rakentamisen vilkkauteen. Lupahakemuksia tulee kuitenkin koko ajan lisää, ja muissa tunturikeskuksissa vaikuttaa olevan sama meininki. Levillä on jo paljon vanhaa rakennuskantaa, joka vaatii päivitystä, mikä tulee aiheuttamaan oman luparuljanssinsa tulevina vuosina, kun kohteissa tehdään muutoksia”, sanoo Mauri Kenttälä.


Kannattaa toimia ajoissa, jos aikoo rakentaa ensi kesänä

Vuodesta 1988 Levillä ja Ylläksellä rakentaneen Rakennusliike Helppi Oy:n toimitusjohtaja

Timo Helppikangas

sanoo, että rakennusalalla on nyt kiirettä. Korona on lisännyt kotimaan matkailua ja lomarakentamista. Myös vanhoja kohteita remontoidaan, kun ihmisillä on nyt aikaa syventyä asiaan.

Helppikangas rakentaa ja remontoi olemassa olevia kohteita 10 hengen voimin. Tällä hetkellä Levillä on työn alla kaksi työkohdetta ja Kittilässä yksi, ja kun ne valmistuvat, seuraavat ovat jo odottamassa. Muutamia vesivahinko- ja painumaremonttikohteita on myös odottamassa. Levillä on paljon rakennuskantaa, jonka ikä tulee vastaan ja niihin tarvitaan isompia remontteja.

”Meillä kohteet eivät siirtyneet viime vuonnakaan koronan vuoksi, ja nyt töitä on niin paljon kuin kapasiteetti antaa myöten. Olen jo joutunut kehottamaan muutamia asiakkaita siirtämään kohteiden aloitusta seuraavalle vuodelle. Levi on ollut aina hyvä työllistäjä, ja suhdanteet eivät ole juurikaan heilutelleet rakentamista täällä, eikä heilauttanut koronakaan. Nyt on menossa taas hieman kiivaampi jakso.

Puutavaran hinta on kallistunut koronan myötä noin 30 prosentilla ja myös muiden rakennustarvikkeiden hinta on kohonnut reilusti. Myös toimitusajat ovat pidentyneet, mikä aiheuttaa ajoittain haasteita. Minulla on ollut hyvä työporukka kasassa pitkään, mutta osa on eläköitymässä, joten jatkossa tulee myös työvoiman tarvetta.

Jos suunnittelee rakentamista, kannattaa varata riittävästi aikaa suunnittelulle ja valmistelulle. Kun ne on tehty hyvin, rakennus on jo puoliksi valmis. Ensi kesälle on kyselty jo useampia kohteita, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä, että saa kohteelle tekijät, eli nyt vain suunnittelemaan, valmistelemaan ja kyselemään tarjouksia”, Helppikangas neuvoo.

Kuvat ja teksti: Timo Koivisto

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi