Uutiset

Pyöräilystä Levin kesän yksi vetonaula

Levi kehittää parhaillaan voimakkaasti pyöräilyreittien ja -palvelujen lisäämistä. Tavoitteena on luoda Levistä tulevina vuosina pyöräilijän unelmakohde. Levi Ski Resort rakentaa tänä kesänä uusia reittejä tunturiin, ja Kittilän kunta on suunnittelemassa Leviä ympäröivään luontoon entistä kattavampaa maastopyöräilyn reittiverkostoa.

Maastopyöräreiteillä painopiste on tulevana kesänä jo olemassa olevien reittien perusparannustöissä ja opasteiden saamisessa kuntoon, jotta reiteillä on selkeää ja turvallista polkea. Uusia reittejä on suunnittelupöydällä sekä kartoituksessa, ja toivottavasti osa suunnitelmista konkretisoituu jo tulevan kesän aikana.

Kittilän kunnan reittisuunnittelija ja intohimoinen pyöräilijä Timo Veijalainen kertoo, että tarkoituksena on lisätä ja monipuolistaa Leviä ympäröivää pyöräreitistöä, jotta sinne saadaan kaiken tasoisille pyöräilijöille sopivaa poljettavaa.

"Aluksi reittejä lisätään Levin lähialueille, mutta myöhemmin yhteydet esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston pohjoisosien reiteille ja Aakenuksen suuntaan olisi hyvä saada kuntoon, samoin riittävä määrä kunnon taukopaikkoja sopiville paikoille reittien varteen. Levin ja Kittilän pyöräilyinfraa parannetaan rakentamalla Leville ja Kittilään moderneja pyöräpysäköintipisteitä, joihin pyörät voi lukita rungosta. Uusien reittien ilmestyminen maastoon ei tapahdu hetkessä. Se on aina pitkä prosessi, joten eteenpäin mennään nyt rauhassa, askel kerrallaan. Vaikeutena pyöräreittien kartoituksessa ja rakentamisessa meillä Lapissa on lyhyt kesä", sanoo Timo Veijalainen.

Hissipyöräily sopii kaikille

Levi Ski Resortin uusien pyöräreittien suunnittelusta vastaa Jarno Lehmuslehti, innokas pyöräharrastaja hänkin. Hän oli toteuttamassa myös Levin ensimmäistä Bike Parkia ja sittemmin hän on suunnitellut pyörä- ja skeittiparkkeja ympäri Suomen sekä toiminut pyöräalalla myynti- ja markkinointitehtävissä. Levin rinnepohjat ja niiden lähiympäristö soveltuvat hänen mielestään hyvin uusien reittien rakentamiseen.

Lehmuslehden mukaan hissipyöräily ei ole vain alamäkipyöräilijöiden laji, vaan sopii kaikille. Alamäkireitit uudistettiin toissakesänä ja tulevana kesänä etelärinteille aletaan rakentaa uusia, kaikille sopivia reittejä. Siellä sijaitsevat mattohissit mahdollistavat hissipyöräilyn jatkossa myös aloittelijoille ja lapsille. Reittien valmistuessa etelärinteen ankkurihissi valjastetaan pyöräilijöiden käyttöön, mutta myöhemmin on tarkoitus hyödyntää myös tuolihissejä kesäisin.

"Koronapandemian aikana pyöräilyn suosio Suomessa lisääntyi reippaasti. Muutenkin laji on kaikkialla nousussa, ja ennusteet näyttävät pyöräilyn suosion kasvavan edelleen kansainvälisesti. Pyöräily on koko perheelle sopiva harrastus, kuten laskettelu, ja Levin tunturireitit tarjoavat pyöräilijöille huikeita maisemia. Toissa kesänä rakentunut Village Trail laskee huipulta Pallaksen suuntaan, etelärinteiltä taas avautuu maisema Aakenukselle ja Ylläkselle. Tulevat reitit sopivat leppoisasta pyöräilystä, retkeilystä ja luontoelämyksistä nauttiville ja niissä on hyvä flow. Reiteistä tulee turvallisia hyvin suunniteltuine kallistuksineen ja turva-alueineen.

"Gondolialueelle rakentuu pyöräilijän taitoja kehittävä Skill Park, jossa aloittelijat ja lapset voivat harjoitella pyörän hallintaa ja myös kokeneemmat ottaa alkulämpöä ennen tunturiin menoa. Levin rinteiden tulevan reittiverkoston ansiosta Levin rinteillä viihtyy pyöräillen ja retkeillen vaikka koko päivän. Pisimmät reitit ovat noin 4 kilometriä pitkiä", Jarno Lehmuslehti kertoo.

Timo Koivisto

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi