Uutiset

Reijo Jääskeläisellä oma huskylinja

Reijo Jääskeläinen on jalostanut ja kasvattanut siperianhusky-koiria 40 vuoden ajan ja saanut aikaan oman Polar Speed -huskykantansa.

Jääskeläisen Levin Huskypark toimii Levin kupeessa Könkäällä. Tänne hän on tullut vuonna 1990. Harrastuksensa koirien parissa hän on aloittanut Valkeakoskella.

”Olin lapsena kiinnostunut naparetkeilystä ja koiravaljakoista ja tämän kiinnostuksen pohjalle olen rakentanut pääasiallisen työni. Mutta ennen kuin pääsin koirien pariin päätoimisesti, olin mukana tekemässä paperia Valkeakosken paperitehtaalla. Vapaa-aikani olin aina koirien parissa. Koirat olivat siperianhuskyjä, mutta enemmän seura- ja näyttelykoiria kuin rekikoiria. Sellaisilla pienehköillä perhekoirilla minä aloitin rekikoiraurani. Neljän koiran valjakko näytti komealta, kun yritin esittää kunnon rekikoiratoimintaa.”

Omaa vahvaa siperianhuskylinjaa Jääskeläinen pääsi luomaa sitten kun sai ostettua hyviä reki- ja kilpakoiria Yhdysvalloista, Kanadasta ja Norjasta. Hän ymmärsi 1970-luvulla hyvin alkuperäisen siperianhuskyn ominaisuudet, koiran vahvuuden, viihtymisen ja halun liikkua ulkona paljon ihmisen kanssa, sen sopeutumiskyvyn toimia kylmässä ja pimeässä ja sen suunnistusosaamisen.

”Polar Speed -jalostuslinja sai alkunsa Norjasta, kun sain sieltä ensimmäisen tavoittelemani koiran. Seuraava vuosi oli ratkaiseva päästessäni Yhdysvalloissa lähellä Bostonia tapaamaan legendaarista koirankasvattajaa Roland Lombardia.

Yhdysvalloissa asuva serkkuni järjesti tapaamisen. Lombard tunsi siperianhuskyn ja sen kyvyt toimia rekikoirana ja kilpailla. Onnistuin samaan häneltä kaksi hyvää koiraa - jostain syystä. Ehkä hän näki palavan innostukseni kasvattaa siperianhuskyja. Olinhan tullut Suomesta vain tavatakseni hänet. Minulla alkoi olla hyvä lähtökohta rakentaa hyvä valjakko, kun vielä Kanadasta sain yhden koiran ja eri puolilta Eurooppaa lisää. Sitten kahdeksan tosi hyvää koiraa tuntui olevan parasta mitä maailmassa on. Pääsin kilpailemaan ja Lombardilta saamani koira johti valjakkoni kolmeen Pohjoismaiseen voittoon. Sitten osallistuin Alpeilla eri maissa kahteentoista kilpailuun, joissa kertyi valjakkoajoa yhteensä 6000 kilometriä.”

Reijo Jääskeläinen jätti työn paperitehtaalla ja ryhtyi järjestämään koiravaljakkoajeluja ja koulutustilaisuuksia maatilalla Toijalan kunnan puolella. Mutta kun maatila supistui moottoritien rakentamisen vuoksi, Jääskeläinen kuormasi autoon koiransa, rekensä ja taloutensa ja tuli Leville vuonna 1990.

Siinä vaiheessa hänellä oli oma huskylinjansa hyvällä mallilla ja hän saattoi tuoda alueelle uuden matkailijoita kiinnostavan aktiviteetin. Samalla kun hän laajensi matkailun ohjelmapalvelutoimintaa, hän oli tärkeä esimerkki ohjelmapalvelun monipuolistamisessa ja yksi uranuurtaja ohjelmoitujen elämysten järjestäjänä.

Levi Huskypark on monipuolinen eläinpuisto, joka on avoinna ympäri vuoden. Täällä on useita pohjoisen eläimiä. Jääskeläinen on myös koirasusien ja elokuvien eläinnäyttelijöiden kasvattaja. Hän ei ole koskaan sanonut olevansa eläinkuiskaaja, mutta hän voisi olla hyvä tai parhain koirakuiskaaja, susikuiskaaja, kettukuiskaaja, naalikuiskaaja, porokuiskaaja…
LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi