Uutiset

Talvi ja talven tapahtumat ajallaan

Levi olisi kovasti toisenlainen, jos sveitsiläinen yhtiö ei olisi joutunut luopumaan Levin hissitoiminnasta ja hotellisuunnitelmistaan yllättäen 1960-luvun lopulla. Matkailun kehittyminen kaikkialla Lapissa perustuu kotimaiseen suunnitteluun ja rakentamiseen. Ulkomailta on saatu mallia, oppia, laitteita, tekniikkaa ja rahaakin, mutta myös Lappi ja koko Suomi on ollut matkailun osaamisen luovuttaja.

Runsas kymmenen vuotta on voitu kiittää alppilajien Levin kisoja talven alkaessa. Muutkin merkittävät talvitapahtumat eri puolilla maata muistuttavat, että Suomi on suuri talvimatkailumaa. Levin kisojen ansiosta kärkenä pidetty lajikaan ei puutu. Mäenlaskun lentomäki meiltä puuttuu, mutta jos se koettaisiin todellisena puutumisena, se tehtäisiin.

On hyvä, että matkailua on kehitetty omin voimin, mutta paikalliset matkailukohteet eivät olisi kehittyneet ilman muun maan apua. Suuri osa rahasta on tullut tunturikohteisiin etelästä. Lisäksi kuntien ja valtion rahoitusosuus on merkittävä. Myös Levin kisajärjestelytyötä tehdään eri puolilla maata, vaikka viime kädessä vastuu on Levillä. Ensimmäisenä ja suurimpana onnistumisen mittana on lumen saaminen talven siinä alkuvaiheessa, jolloin talvi vaivoin alkaa. Ja tietysti Levi kantaa myös yleisölle ja television katselijoille vastuun siitä, mitä kisoissa tapahtuu ja miltä kisat näyttävät. Leviin kohdistuu luonnollisesti arviot, arvostelut ja tunteet, joiden joukossa saattaa olla kateuttakin.


Vielä kaksi asiaa.
Alppiurheilija Joonas Räsänen, jonka kotimäkenä on Levi, on jakanut Kittilän peruskoulun ekaluokkalaisille liput Levin maailmancupiin. Joonas on yksi Levin maailmancupin kilpailijoista.
Levin maailmancupin pääsyliput Lapin peruskoululaisille on tarjonnut Kittilän kultakaivos Agnico Eagle.

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi