Uutiset

Talvi viipyi, mutta tuli “ajallaan”

Lappi ja varsinkin pohjoinen Lappi on saanut nauttia pehmeästä lumesta joulukuun alusta lähtien.

Lunta Lappiin odotettiin yhtä paljon Lapin ulkopuolella, muun muassa Britanniassa ja Etelä-Suomessa. Lumen myöhästyminen on kasvanut tunturikohteissa entistä suuremmaksi asiaksi, sillä talven tapahtumille, lumirakentamiselle, ohjelmapalveluille, kaupalle, majoitustoiminnalle ja koko matkailualalle asetetaan runsaasti ennakko-odotuksia ja aikatauluja ympäri maailman. Lentokoneet Euroopasta lähtevät Lappiin ennen talven alkua tehtyjen suunnitelmien mukaan. Ja kun tämän talvikauden alkaessa joidenkin koneiden lähtöjä peruttiin ja jotkut koneet kääntyivät joko takaisin tai muuttivat laskeutumispaikkaa, Lapin lumettomuudesta tuli Euroopan laajuinen huoli, puheenaihe ja paheksuntakin.

Jouni Palosaari hissiyhtiöstä kertoo, että Levin eturinne saatiin laskettelukuntoon osittain marraskuun alussa säilölumen avulla. Lumitykkiluntakin saatiin avuksi, ja niinpä yhdeksän kilometrin ensilumenlatukin oli käytössä marraskuun alkuvaiheessa

Tundra Huskiesin Tommi Hytönen kertoo, että usean ryhmän koiravaljakko-ohjelma jouduttiin peruuttamaan. ”Ensimmäiset asiakkaat olisivat tulleet jo lokakuun 15. päivänä ja isot ennakkovaratut ryhmät marraskuun 16. päivänä. Lumi kävi varhain maassa ja oli melkein rekikelit, mutta sitten tuli lämpöaalto. Valjakkouramme meni vaarallisesti jäätikölle, joka olisi voinut aiheuttaa koirille pahoja venähdyksiä. Oli erikoista, että jouduimme hiekoittamaan pahimmat kaljamat”, Tommi kertoo.

Levin Huskypuistossa yritettiin Reijo Jääskeläisen mukaan karhentaa jäätikköä erilaisin keinoin ja tehtiin myös pienimuotoista lumettamista.

Jukka Savo Intersport Levistä kertoo, että urheilutarvikekaupassa näkyi eniten hiihtoporukoiden poissaolo siinä vaiheessa, kun hiihtomaajoukkueet ja myös harrastajahiihtäjät etsivät lunta ja latuja. Hiihtäjät pyrkivät laduille jo lokakuussa.

Lumettomuudella oli ulkoiluun myös hyviä puolia, esimerkiksi mukavaan jäällä liikkumisen. Lapin Luontoelämyksestä Raiski Palosaari kertoo, että kirkas ja tasainen jää korvasi usein lumen. Jo lokakuussa tuli ohut, mutta kantava jää, jota pitkin oli mieluisa liikkua. Marraskuun lämpimät säät eivät sulattaneet jäätä liiaksi, vaan tasoittivat pois kaiken mahdollisen rosoisuuden.


Kuva: Tmo Koivisto

LEVIN SANOMAT

+358 50 4107785
toimitus@levinsanomat.fi